• Startsida
  • / Europe invigde hyllningskonstverk under 70-årsfirandet

Europe invigde hyllningskonstverk under 70-årsfirandet

Under lördagens firande av Väsby 70 år gästades Väsby av hårdrocksbandet Europe. De fick inviga konstverket ”Torsdag klockan fem” som är en hyllning till bandet.

På en scen står alla fem medlemmar från bandet Europe, tillsammans med styrelseordförande Oskar Weinmar, konferencier Josefin Sundström och Roland Storm. Nedanför scenen syns en publik.

Hårdrocksbandet Europe kom till 70-årsfirandet i Blå parken. På scenen syns bandet tillsammans med styrelseordförande Oskar Weinmar (M), konferencier Josefin Sundström och Roland Storm (VB). Foto: Upplands Väsby kommun.

I dagarna tre har Väsby firat 70-årsjubileum. Under firandets sista dag lördag 4 juni gästades Blå parken av bandmedlemmarna i Europe. Bandet blev världskända under 80-talet med hitlåtar som ”Carrie” och ”Rock the Night”. Ett folkhav av människor jublade när Europe välkomnades upp på scenen till sin låt ”The final Countdown”

Med konstverket vill vi hylla Europe och det känns otroligt roligt att alla fem bandmedlemmar kunde närvara under invigningen. Med konstverket vill vi också inspirera och uppmuntra kreativa initiativ. Europe är ett fantastiskt exempel på vart talang och kreativitet kan leda, säger Oskar Weinmar (M), kommunstyrelsens ordförande.

Bandmedlemmarna har en stark koppling till Upplands Väsby och även till platsen där konstverket står. Några av dem gick på Vilunda gymnasium vars bibliotek låg där Blå parken nu ligger. Skolan revs för att ge plats för bostäder och Blå parken.

Konstnären Jonas Kjellgren har skapat konstverket ”Torsdag klockan fem” i Blå parken. Skulpturerna föreställer instrument och ljudutrustning som kan användas när man skapar musik. De har en förenklad form, men med detaljer av betydelse. Skulpturerna är i en förstorad skala för att ge en känsla av hur instrumenten upplevs när man är yngre.

Konstverkets titel ”Torsdag klockan fem” signalerar en vardag och allt det arbete som är en förutsättning för skapande. All den tid som läggs ner på att exempelvis skriva material, repetera och öva på sina instrument innan musiken ens når en publik. Och inte minst allt bärande och roddande innan och efter en spelning, säger konstnären Jonas Kjellgren.

I en park står ett podium med skulpturer som föreställer en förstärkare, baslåda, gitarrfodral, bastrumma och en stapel av trummor.

Konstverket ”Torsdag klockan fem” i Blå parken. Foto: Upplands Väsby kommun.

En resa bakåt i musikhistorien

Konstnären vill med skulpturerna berätta en historia. Skulpturerna står tillsammans och skulle kunna representera mötet mellan medlemmarna i bandet och det kreativa arbetet som då startade. Skulpturernas något oorganiserade placering visar också mer till historien. Är bandet på väg till en spelning, eller har de redan spelat? Vilka var medlemmarna och finns de kvar? Och varifrån kommer musiken? Med konstverket vill också konstnären kunna ge upphov till nya möten på platsen.

Konstverket pekar även bakåt i musikhistorien. De olika skulpturerna är representanter för tidigare musiker och band som föregick Europe. Förstärkaren har samma inställningar som gitarristen Jimmy Page. Baslådan som den står på är Lemmys, sångare och basist i Motörhead. Gitarrfodralet tillhör Angus Young, som tillsammans med sin bror grundade rockbandet AC/DC. Stapeln av trummor tillhör Bill Ward, trummis i metal-bandet Black Sabbath. Med finns också Pink Floyds trummis Nick Masons ena bastrumma.

Konstnären Jonas står med armar i kors och tittar åt sidan. Bakom honom syns en sjö, vass och träd.

Konstnären Jonas Kjellgren har skapat konstverket som hyllar Europe. Foto: Nina Svensson.

Senast uppdaterad: 10 juni 2022