Konst i Fyrklövern

I Blå parken hittar du konstverket ”Torsdag klockan fem”.

I en park på ett podium står ett konstverk. Konstverket föreställer en baslåda, en stack med trummor, ett gitarrfodral, en bastrumma och en förstärkare i mörkviolett färg.

Hårdrocksbandet Europe närvarade vid avtäckningen i Blå parken.

Konstnären Jonas Kjellgren har skapat konstverket ”Torsdag klockan fem” i Blå parken. Med konstverket vill Upplands Väsby kommun hylla kreativiteten och hårdrocksbandet Europe, som blev världskänt under 1980-talet. Bandmedlemmarna har en stark koppling till Upplands Väsby och till platsen där konstverket står. Några av dem gick på Vilunda gymnasium vars bibliotek låg där parken nu är byggd. Skolan revs för att ge plats åt bostäder och Blå parken.

Skulpturerna föreställer instrument och ljudutrustning som kan användas när man skapar musik. De har en förenklad form, men viktiga detaljer finns med. Skulpturerna är i en förstorad skala för att ge en känsla av hur instrumenten upplevs när man är yngre.

Konstverkets titel ”Torsdag klockan fem” signalerar en vardag och allt det arbete som är en förutsättning för skapande. All den tid som läggs ner på att exempelvis skriva musik, repetera och öva på sina instrument innan musiken ens når en publik. Och inte minst allt bärande och roddande före och efter en spelning.

Porträttbild på konstnären Jonas. Han står med armarna i kors och tittar åt sidan. I bakgrunden syns en sjö, vass och träd.

Konstnären Jonas Kjellgren har skapat konstverket som hyllar Europe. Foto: Nina Svensson.

En resa bakåt i musikhistorien

Konstnären Jonas Kjellgren vill berätta en historia med skulpturerna. De står tillsammans och kan representera mötet mellan medlemmarna i bandet och det kreativa arbetet som då startade. Skulpturernas något oorganiserade placering kan ockspå visa något om historien. Är bandet på väg till en spelning, eller har de redan spelat? Vilka var medlemmarna och finns de kvar? Och varifrån kommer musiken? Med konstverket vill också konstnären kunna ge upphov till nya möten på platsen.

Konstverket pekar även bakåt i musikhistorien. De olika skulpturerna är representanter för tidigare musiker och band som föregick Europe. Förstärkaren har samma inställningar som gitarristen Jimmy Page. Baslådan som den står på är Lemmys, sångare och basist i Motörhead. Gitarrfodralet tillhör Angus Young, som tillsammans med sin bror grundade rockbandet AC/DC. Stapeln av trummor tillhör Bill Ward, trummis i metal-bandet Black Sabbath. Med finns också Pink Floyds trummis Nick Masons ena bastrumma.

De fyra delarna är tillverkade av formgjuten aluminium som lackerats med metallicfärg i en violett kulör. Scenen är av platsgjuten betong med kanter i rostigt stål. Konstverket är finansierat av HSB Stockholm och Upplands Väsby kommun.

I en park på ett podium står ett konstverk. Konstverket föreställer en baslåda, en stack med trummor, ett gitarrfodral, en bastrumma och en förstärkare i mörkviolett färg.

Avtäckningen av konstverket skedde i anslutning till Väsbys 70-årsfirande.

Senast uppdaterad: 16 mars 2023